Η Πρωτομαγια του 2005…

«Πιστεύουμε σε μια Νέα Πολιτική, σε μια Πολιτική πραγματικά Εθνική, που δεν θα εξαρτάται από τους μεγαλοεργολάβους και τους καναλάρχες, που κρατούν δέσμια τα κόμματα του κατεστημένου, που δυστυχώς κατευθύνουν τις τύχες του Έθνους μας. Καταγγέλλουμε την εγκατάλειψη της Βορείου Ηπείρου, τις συνεχείς υποχωρήσεις σε Κυπριακό, Μακεδονικό, Αιγαίο και Θράκη. Kαταγγέλλουμε την πολιτική της εθνικής μειοδοσίας. Κατηγορούμε τα κόμματα για τη διάλυση του κράτους και γιατί έχουν διχάσει βαθύτατα τον λαό μας »

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς ορίστηκε να γίνει αυτήν την χρονιά την Τετάρτη 11 Μαΐου. Στους πολλούς διαφεύγει ότι το νόημα της εορτής της Πρωτομαγιάς είναι διπλό και τους διαφεύγει το πλέον σημαντικό μέρος αυτού του εορτασμού: ότι κάθε Πρωτομαγιά ο Ελληνισμός υποδέχεται την Άνοιξη, υποδέχεται την νέα ζωή στην Φύση. Το στεφάνι με τα άνθη και οι διάφορες άλλες παραδόσεις και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς, που σήμερα όλοι έχουν λησμονήσει, φυσικά δεν έχουν καμμία σχέση ούτε με την πολιτική, ούτε με τον μαρξισμό, ούτε με το οποιοδήποτε κοινωνικό ζήτημα. Είναι μια πανάρχαια θρησκευτική τελετουργία του Λαού μας, που έχει ή μάλλον είχε(;) επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια.

Η ημέρα της Πρωτομαγιάς επίσης είναι ημέρα αφιερωμένη στην εργασία και αυτήν την χρονιά πράγματι με τα όσα κοινωνικά και οικονομικά συμβαίνουν στην Πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ζούμε τα τελευταία χρόνια την ολοκληρωτική επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο της καπιταλιστικής τυραννίας κατά των λαών ιδιαίτερα της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ζούμε την εποχή της “παγκοσμιοποίησης”, την εποχή της “απελευθερώσεως”(ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ!) του παγκοσμίου εμπορίου, όπου ανάμεσα στα προϊόντα που έχουν “απελευθερωθεί” είναι και οι… άνθρωποι! Γιατί αυτό ακριβώς το πράγμα είναι οι λαθρομετανάστες, τα περιφερόμενα από χώρα σε χώρα και από Ήπειρο σε Ήπειρο φτηνά εργατικά χέρια! Αυτό φυσικά δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι μαρξιστές “εργατοπατέρες”, ούτε και οι φιλελεύθεροι υποτακτικοί των καπιταλιστών. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα από τα όπλα της “παγκοσμιοποίησης” για να διαλύσουν τις εργατικές τάξεις των Εθνών.

Η Πρωτομαγιά του 2005 στην Ελλάδα δημιούργησε ένα αλλοπρόσαλλο πολιτικό σκηνικό. Ως γνωστόν, η 1η Μαΐου συνέπιπτε με την Κυριακή της Λαμπρής. Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε από τα συνδικάτα να εορταστεί την Τετάρτη 11 Μαΐου. Όταν αυτό ανακοινώθηκε η κυβέρνηση κατ’ αρχάς δεν αντέδρασε. Όπως έγινε γνωστό, όμως, πριν ακόμη ανακοινώσουν αυτό τα συνδικάτα, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μη υπάρξει μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς. Αμέσως μετά τις εορτές η κυβέρνηση μέσω εγκυκλίου του υφυπουργού εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει μετάθεση της αργίας και όλοι υποχρεούνται να είναι στις εργασίες τους. Ακολούθως άρχισε ένα απίστευτο “αλαλούμ”! Κατ’ αρχάς υπήρξε η διαρροή της ειδήσεως στα ΜΜΕ ότι ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε αντίθετη άποψη. Στην συνέχεια πολλοί υπουργοί της κυβερνήσεως βγήκαν και είπαν ότι θα υπάρχουν διευκολύνσεις προς τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα για να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς. Άλλοι υπουργοί δήλωσαν ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι να κτυπήσουν κάρτα ή να ζητήσουν ειδική άδεια και πάει λέγοντας…

Εδώ στο σημείο αυτό τίθενται δύο ερωτήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με τον τρόπο που εργάζεται ο δημόσιος τομέας. Είναι τόσο σκληρή η εργασία στον δημόσιο τομέα, που μία επιπλέον αργία θα ήταν κτύπημα και πλήγμα στην οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως; Σαν απάντηση στο ερώτημα αυτό γελάνε, αφού είναι γνωστό ότι κάθε Χριστούγεννα, Λαμπρή, Πρωτοχρονιά και δύο τρεις μέρες πριν και μετά τις εορτές αυτές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θυμίζουν την έρημο Σαχάρα! Τώρα τους έπιασε, λοιπόν, ο πόνος για εργασία; Το δεύτερο ερώτημα είναι πως και γιατί η κυβέρνηση αυτού του κράτους αποφασίζει κατ’ ουσίαν να μη εργαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απαγορεύει αυτό να συμβεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις; Μήπως δεν τολμά να θίξει έστω και κατ’ ελάχιστο τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων; Εάν συμβαίνει αυτό, πράγματι η Ν.Δ. τιμά τον χαρακτηρισμό της ως φιλελεύθερη παράταξη. Επί της ουσίας, λοιπόν, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν διστάζει να καταθέτει στεφάνια στην μνήμη των κομμουνιστών στον Άη Στράτη, να τιμά τον Άρη Βελουχιώτη και τον Μπελογιάννη, αλλά εις ό,τι αφορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών και των βιομηχάνων, να μη τολμά να δώσει μία επιπλέον αργία!

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι η καθιέρωση ως αργίας και ημέρας εορτασμού των εργαζομένων της 1ης Μαΐου έγινε όταν πρωθυπουργός στην Ελλάδα ήταν ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς και την Ελλάδα κυβερνούσε το “φασιστικό” καθεστώς της 4ης Αυγούστου! Καθεστώς στην διάρκεια του οποίου άρχισε να λειτουργεί και το ΙΚΑ, άρχισαν να δίνονται άδειες στους εργαζόμενους και γενικά να λαμβάνονται πολλά ευεργετικά μέτρα για εργάτες και αγρότες, που στον καιρό της δημοκρατίας δεν υπήρχαν. Έμελλε σχεδόν 70 χρόνια μετά, μία κυβέρνηση φιλελεύθερη και δημοκρατική αυτή της Ν.Δ. να καταργήσει κατ’ ουσίαν την Πρωτομαγιά!

Την Πρωτομαγιά, που επαναλαμβάνω, είναι πρώτα απ’ όλα η εορτή της Ανοίξεως και κατά δεύτερον λόγον η εορτή των εργαζομένων. Μία εορτή σήμερα με ξεχωριστό χαρακτήρα και ξεχωριστή σημασία, αφού επιτέλους ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι τα δίκαιά του δεν μπορούν να υπερασπιστούν ούτε οι φιλελεύθεροι υποτακτικοί των καπιταλιστών, ούτε οι χρεοκοπημένοι έναντι της Ιστορίας και της εργατικής τάξεως μαρξιστές, ούτε βέβαια και οι διαφόρων ειδών ψευτοσοσιαλιστές της σοσιαλδημοκρατίας.