4η Αυγούστου

metaxas-greece-fascism-eon-1936-06Η μεγαλύτερη ισως επέτειος των Ελλήνων εθνικιστών. Η περίοδος 1936-1940, υπήρξε μία από τις λίγες περιόδους, της νεότερης ελληνικής ιστορίας, πραγματικής εθνικής ανεξαρτησίας, όπου τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων είχαν πάψει να καθοδηγούν τη πορεία της χώρας μας και το κράτος ενδιαφερόταν για τον Ελληνα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά από τα επιτεύγματα της περιόδου αυτής που μόνο ο Ι. Μεταξάς και ο τρόπος διακυβερνήσεως του μπορούσε να επιφέρει.

Αποκορύφωμα της 4ετους διακυβέρνησης Μεταξά αποτελεί ασφαλώς το έπος του 40. Το σθένος και η αποφασιστικότητα πού επέδειξε μόνος απέναντι στον Ιταλό πρεσβευτή ήταν ανεπανάληπτα. Αργότερα, η νικηφόρα πορεία του Ε.Σ απέναντι στην αγγλοκίνητη Ιταλική εισβολή, επήλθε μόνο χάρη στη μετα του 36 προετοιμασία και όχι στο προ του 36 ξεχαρβάλωμα του κράτους, με τις ασταθής και ξενοκίνητες κυβερνήσεις.

Και σε κοινωνικό ομως επίπεδο, το έργο του ήταν τεράστιο και θα έπρεπε κανονικά να τιμάται και από τους κάθε λογής κεντρώους, αριστερούς, σοσιαλιστές κ.τ.λ αν δε τους τύφλωνε το μίσος για καθε τι εθνικό. Επιγραμματικά λοιπόν. Ιδρυση του Ι.Κ.Α με αρχικό κεφάλαιο τους μισθούς των βολευτών μετά τη κατάργηση της Βουλης.

Καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Της Κυριακάτικης αργίας και της Πρωτομαγιάς ως αργία και εορτής. Ιδρυση της εργατικής, βιοτεχνικής και φοιτητικής εστίας και των κατασκηνώσεων. Επι Μεταξά, οι 200000 άνεργοι βρήκαν εργασία σε αναδασώσεις, οχυρωματικά έργα και τις πρώτες ασφαλτοστρώσεις των ελληνικών δρόμων. Επίσης ορίστηκαν 20 κλίνεςσε κάθε νοσοκομείο για φοιτητές και άπορους και δια νόμου οι εύποροι υποχρεώθηκαν να συμμετέχουν με δωρεές για έργα και κοινοφελείς σκοπούς. Ιδρυση αγορανομίας και αγροφυλακής. Ιδρυση ΤΕΒΕ. Ενώ κατασκευάστηκε και το πρώτο πολεμικό πλοίο από Ελληνικά ναυπηγεία.

Δημιουργία της Ε.Ο.Ν για ορθή καθοδήγηση της νεολαίας. Απαγόρευση του τζόγου και ενίσχυση του στρατού με το εθνικό λαχείο. Καθορισμός των εθνικων συμβόλων. Ιδρυση ραδιοφώνου, κρατικού θεάτρου και οργανισμού διαφύλαξης ιστορικών εγγράφων.

Ενα ΑΙΩΝΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ΖΗΤΩ λοιπόν στον κυβερνήτη ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και την 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936.

 

by Rethymno