4η Αυγούστου 1936 – 4η Αυγούστου 2006

70 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Πατρίδα μας απέκτησε ένα καθεστώς Εθνικό, Λαϊκό, Αντικοινοβουλευτικό.Ένα καθεστώς, που οργάνωσε κυριολεκτικά την Ελλάδα και που εάν είχε περισσότερα χρόνια στην διάθεσή του και δεν μεσολαβούσε η τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (ή άλλως εάν θέλετε του εμφυλίου Ευρωπαϊκού πολέμου), ίσως η όψη της χώρας μας να ήταν διαφορετική! Το κατεστημένο (πολιτικοί και ΜΜΕ) δεν ξεχνούν τον Ιωάννη Μεταξά, δεν ξεχνούν το γεγονός ότι η 4η Αυγούστου έστειλε τους μεν πολιτικάντηδες στην απραξία, τα δε πανίσχυρα ΜΜΕ ετέθησαν στην υπηρεσία του Εθνικού συμφέροντος! Γι’ αυτό τον θυμούνται και σήμερα…Έτσι, λοιπόν, στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» διαβάσαμε:

«Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου του 1936. Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από την 4η Αυγούστου του 1936, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε δικτατορία στην Ελλάδα, έχοντας την πλήρη στήριξη των ανακτόρων. Του Αριστείδη ΑποστόλουΜία δικτατορία που ήταν προϊόν πολιτικής αστάθειας, αδυναμίας των δύο μεγάλων κομμάτων της εποχής, καθώς και διεθνών συγκυριών. Ο «Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός» όπως ονομάστηκε, είχε στοιχεία από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της εποχής του: υποχρεωτική οργάνωση των νέων σε νεολαία, διώξεις αντιφρονούντων, λογοκρισία κ.ά. Παράλληλα, στόχευε στη λαϊκή στήριξη, εφαρμόζοντας ενίοτε κοινωνική πολιτική, με πράξεις όπως η ίδρυση του ΙΚΑ και η καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας. Πάνω από όλα, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου είχε στο «τιμόνι» της τον Ιωάννη Μεταξά (1871-1941), έναν πολιτικό που αντιλήφθηκε τη συγκυρία της εποχής του, έκρινε ως κατάλληλη την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα και μετουσίωσε σε πράξεις τις σκέψεις και τις πολιτικές του θέσεις. Ο Μεταξάς έχει συνδέσει το όνομά του με το ελληνικό «ΟΧΙ» στον επίδοξο ιταλό κατακτητή το 1940. Ωστόσο, η Ιστορία είναι υποχρεωμένη να τον κρίνει και για τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της τετράχρονης δικτατορίας, η οποία ουσιαστικά τερματίστηκε με την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.»

Ώστε έτσι λοιπόν, απλά συνέδεσε το όνομά του με το ΟΧΙ, ο Ιωάννης Μεταξάς; Μόνον αυτό; Δεν ήταν ο πατέρας του ΟΧΙ; Πάλι καλά, που παραδέχονται ότι το ΙΚΑ και το οκτάωρο έγινε επί των ημερών του «κακού φασίστα» Ιωάννου Μεταξά. Μέχρι τότε η δημοκρατία εκμεταλλευόταν στυγνά τους εργάτες, που δούλευαν από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου. Όσο για τις «διεθνείς συγκυρίες» που αναφέρεται το κείμενο της «Καθημερινής», ποιες ήσαν αυτές; Ήταν το αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα λάβαρα των εθνικιστών, των φασιστών, των εθνικοσοσιαλιστών κυμάτιζαν στα χρόνια εκείνα νικηφόρα σε ολόκληρη την Ευρώπη! Αυτήν την φλόγα της νέας Ευρώπης έπνιξε μέσα στο αίμα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για να φτάσουμε στην κατάντια των σημερινών καιρών της παρακμής.

 

– Χρυσή Αυγή